Een kritische blik….”Slechte voetbal prestatie…KNVB of Bondscoach Danny Blind”

“ Futloos en slecht aan een wedstrijd beginnen. Veel te lange ballen. Er wordt onvoldoende opgebouwd. Er wordt stroef gevoetbald. We zijn niet in staat om de aansluitingstreffer te maken” . Harde constateringen gedaan door de bondscoach Danny Blind. Is dit alleen de verantwoordelijkheid van de bondscoach?
Zowel het team, bondscoach en KNVB zijn van mening dat de groep kwalitatief in staat is om een goede prestatie te leveren. Het is teleurstellend dat grotere spelers niet gebracht hebben wat werd verwacht.
Is dit alleen een probleem van de bondscoach? Ligt het de slechte teamprestatie? Ontbreekt het aan kennis en vakbekwaamheid om als bestuur een bondscoach aan te sturen?
Is het dan terecht dat Jean-Paul Decossaux commercieel directeur van de nationale voetbalbond van mening is dat “een snel vertrek van Blind allerminst vast staat”.
Een winnend Oranjeteam door:
“Transformationeel leiderschap”, om de samenwerking van de spelers te bevorderen. Blijk geven van vertrouwen.
Visie helder en inspirerend overbrengen en aanzetten tot kritisch nadenken. Begeleiden, coachen en positief belonen door het geven van feedback en aandacht hebben voor de spelers hun wensen en ontwikkel behoeften.

Het leiderschap van “de Grote man”, om de samenwerking van de spelers te bevorderen. Respect tonen en respect vragen. Elke speler de ruimte geven om zijn talenten te laten zien.

Vergroten van de teamspirit ofwel teamgeest door onderlinge verbondenheid, solidariteit, saamhorigheid, veiligheid en vormen van een eenheid. En vooral bewust van het feit dat gedwongen worden voor een taak, gebrek aan realiteit, ongelijkheid, arrogantie, onbetrouwbaar, ongevoelig overkomen, gebrek aan kritiek, verblind door eigen succes ten nadele zijn van het teamspirit.

Dit raakt niet alleen de bondscoach. Het team en de KNVB zijn hier net zo verantwoordelijk voor!!!!

Marjory Rosheuvel BSc, Toegepast psycholoog

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s